Groningen
 
toen en nu..........

A

Der Aa kerk, A Kerkhof

Der Aa-kerk, ook de A-kerk genoemd, is een kerkgebouw in het centrum van de stad Groningen. Het is naast de Martinikerk het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw van de stad. Gezien vanaf de Vismarkt torent de kerk, gelegen aan het Akerkhof, hoog uit boven de Korenbeurs.

Gebouw in 1247 als kapel, in 1425-1495 ontstond er een bakstenen kruisbasiliek. De kerk onderging daarna nog verschillende wijzigingen als gevolg van vernielingen door oorlogsgeweld, Gronings Ontzet 1672, de Reformatie, en een grote blikseminslag in de 17e eeuw. Daarna o.a een hele grote restauratie in 1982

Moeite waard om te vermelden is dat de kerk beschikt over zijn tweede Schnitgerorgel, een van de grootste en mooiste orgels van deze orgelmaker uit de 17e eeuw.

Er is wat verwarring over de naam van de kerk, die de meeste stadjerskennen als de A-kerk. Van oorsprong heette hij de Kerk van Onze Lieve Vrouwe ter Aa. Na de reformatie heeft de kerk verschillende namen gehad: Ter Aa-kerk, Dra-kerk, Der Aa-kerk en A-kerk. Na de restauratie van de kerk die in 1982 gereedkwam heeft men besloten de naam officieel vast te stellen als de "Der Aa-kerk". De naam is afgeleid van de vlakbij stromende Drentsche Aa, die deel uitmaakt van de Groninger Diepenring.

De omgeving van de kerk, met name de straat van het Hoge der Aa naar de Grote Markt, vormt waarschijnlijk het oudste deel van de Groninger nederzetting. Het voorvoegsel 'der' wordt niet door iedereen als authentiek onderdeel van de naam gezien. Volgens Jan van den Broek verwijst het 'der' in bijvoorbeeld 'inder Akercke', 'van der Akercke' of 'totter Akercke' naar het verbogen vrouwelijke lidwoord 'die' en is het spreken over 'de der Aa-Kerk' dus grammaticaal onjuist.